4517 kertaa kiitos, lainaajat!

Tekoälyn avulla luotu kuva Jari Karhusta

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto räknää joka syksy kunkin kirjailijan teosten lainauskerrat edellisvuodelta ja kertoo ne kirjailijalle. Tänä syksynä sain ensimmäistä kertaa tämän laskelman. Määrä oli melkoinen yllätys: Välitön uhka -esikoistani lainattiin viime vuonna kaikkiaan 4517 kertaa.

4517 lainauskertaa sisältävät siis Välitön uhka -kirjan lainauskerrat vuodelta 2022: mukana ovat paperikirjan, e-kirjan ja äänikirjan lainaukset. Paperikirja on ainakin minun kirjani kohdalla edelleen suosituin formaatti: sitä lainattiin 3873 kertaa. Äänikirjalle lainauskertoja kertyi 438 ja e-kirjaa lainattiin 206 kertaa.

Kirjan myyntiin (johon lasketaan mukaan lukuaikapalveluissa tapahtunut kuuntelu ja lukeminen, vaikka niissä ei olekaan varsinaisesti kysymys myynnistä, koska kappaleen omistusoikeus ei siirry käyttäjälle) verrattuna lainauksissa korostuu edelleen paperikirjan ensisijaisuus. Myydyistä kirjoista Välitönta uhkaa kuunneltiin 2,5 kertaa niin paljon kuin paperikirjaa ostettiin. Sähkökirja, siis digitaalinen luettava versio, on sekä lainaus- että myyntimääriltään pienin kirjan versioista: e-kirjan myyntimäärä oli noin kolmannes painetun kirjan myynnistä ja noin kuudesosa äänikirjan myynnistä.

Onko 4517 lainauskertaa sitten paljon vai vähän? Sitä on vaikea sanoa, sillä Sanasto ei kerro julkisuuteen lainatuimpien kirjojen lainausmääriä, vaikka lista lainatuimmista teoksista kyllä julkistetaankin vuosittain. Jotain voi kuitenkin päätellä pääkaupunkiseudun kirjastojen lainatuimpien kirjojen lainausmääristä. Viime vuoden lainatuin kirja pääkaupunkiseudulla oli Meri Valkaman Sinun, Margot jota lainattiin 5775 kertaa. Tässä luvussa ovat siis mukana vain pääkaupunkiseudun kirjastot. Helmetin top 100 -listan viimeisenä on Raija Orasen Kaikki tämä valo, jota lainattiin Helmet-kirjastoista viime vuonna 1532 kertaa. Ja Välitön uhka ei siis noussut Helmetin sadan lainatuimman kirjan listalle.

Olipa 4517 lainauskertaa suhteessa muihin teoksiin vähän tai paljon, minulle kirjailijana se on käsittämätön määrä. Lämmin kiitos kaikille lainaajille!

(Blogikirjoituksen kuvassa Midjourney-tekoälyn kuvittelema Jari Karhu hikoilee kaiken osakseen tulleensa huomion vuoksi)

Previous
Previous

Mies ja hänen lappunsa eli kuinka kirjoitin kolme romaania valkotaulun avulla

Next
Next

Tämä on ryöstö - mutta miksi?