Spotify ryhtyy äänikirjakustantajaksi
Kuva: ChatGPT
Spotify on ilmoittanut ryhtyvänsä äänikirjojen kustantajaksi. Tavallaan. Kyse ei nimittäin ole nykyisten äänikirjojen tavoin romaaneista vaan novelleista ja tarkemmin määriteltynä aivan tiettyjen genrejen novelleista.
Spotify on jo jonkin aikaa tarjonnut äänikirjoja joissakin maissa. Suomeen ja Pohjoismaihin tätä palvelua ei ole vielä tuotu, mutta mm. Spotifyn LinkedInissä julkaisemat työpaikkailmoitukset antavat ymmärtää, että äänikirjoja on pian luvassa myös tännekin. Tässä äänikirjatoiminnassa kysymys on jo olemassaolevan toiminnan maantieteellisestä laajentamisesta. Sen rinnalla Spotify on kuitenkin käynnistämässä aivan uudenlaista toimintaa: se on nimittäin ryhtymässä itse äänikirjojen kustantajaksi.
Pari viikkoa sitten julkistetussa palvelussaan Spotify etsii 10 000 - 20 000 sanan mittaisia, englanninkielisiä novelleja joiden lajittyyppeinä ovat romantiikka, jännitys ja sci-fi/fantasia. Jos tarjottu novelli otetaan Spotifyn kustannusohjelmaan, Spotify tuottaa tekstistä äänikirjan ja maksaa (määrittelemättömän kokoisen) ennakon ja royaltin eli tietyn prosentin myyntituloista (Spotifyn maksama royaltiprosentti ei myöskään ole tiedossa). Spotify on kiinnostunut vain äänikirjaoikeuksista: kirjoittaja voi julkaista tuotteensa muissa muodoissa eli printti- tai e-kirjana, jos niin haluaa.
Spotifyn liike muistuttaa jossain määrin yhtiön pelikirjoja musiikin ja podcastien suhteen. Aiemmin Spotify on pyrkinyt vahvistamaan asemaansa molemmilla markkinoilla julkaisemalla eksklusiivista sisältöä, samalla tavalla kuin Netflix aikanaan laajensi toimintaansa muiden tekemien elokuvien ja sarjojen tarjoilusta omien sisältöjen julkaisuun.
Novellit ovat myös kirjallisuuden muotona kiinnostava valinta. Perinteiset kaunokirjallisuutta julkaisevat suuret kustantajat ovat esimerkiksi Suomessa käytännössä lopettaneet novellien julkaisemisen. Kuvaavaa on, että esimerkiksi BookBeat-lukuaikapalvelun kategoriassa “Novellit ja esseet” on vajaat 7000 nimikettä, joista suurin osa on juuri esseitä; nimikkeitä BookBeatissa on kaikkiaan “yli miljoona” . Mutta juuri ns. genrekirjallisuudessa (scifi, fantasia, kauhu) novelleilla on lajityyppinä edelleen vahva asema. Näiden julkaisijat ovat kuitenkin ainakin täällä Pohjois-Euroopassa suhteellisen pieniä toimijoita.
Muotona novellit sopivat Spotifyn äänikirjamuodoksi myös pituutensa vuoksi. 10 000:n sanan novelli on äänikirjamuodossa normaalinopeudella kuunneltuna noin tunnin pituinen teos. Sen kuuntelee juoksulenkillä tai työmatkalla. Genrenovelleista saa myös koostettuja soittolistoja: dystooppiset scifi-novellit, lohikäärmefantasia ja muut alagenret on helppo kuvitella Spotifyn kokoamiksi soittolistoiksi, jotka syöttävät kiinnostuneille kuulijoille juuri sitä, mitä nämä haluavat.
Samaan aikaan tekoäly näyttäisi tunkevan juuri novellien kirjoittajaksi. Tekoäly-yhtiö OpenAI kerskui pari viikkoa sitten uudella LLM-mallillaan, jonka sanotaan olevan tarkoitettu juuri “luovaan kirjoittamiseen”. Vielä julkaistamattoman mallin avulla tuotettu novelli on julkaistu mm. Guardian-lehdessä ja samassa lehdessä Whtibread-palkittu kirjailija Jeanette Winterson luonnehtii tuotosta kauniiksi ja liikuttavaksi.
Oletettavaa on, että Spotify julkaisee omat novellinsa tekoälyn lukemina: synteettiset äänet ovat ainakin englanniksi jo niin hyviä, että ei ole mitään erityistä syytä käyttää tähän ihmislukijoita. Muutaman kuukauden kuluttua saatamme siis hyvinkin olla tilanteessa, jossa tekoälyn kirjoittamia novelleja lukee tekoälyllä kehitetty ääni ja sen tarjoilee kuulijalle audiopalvelun tekoälysuosittelu.
Ja kuten Spotifyn musiikkipuolella, näitä novelleja kuuntelevat suuressa määrin botit. Koneiden kirjoittamat ja koneiden lukemat teokset, joita koneet kuuntelevat. Ympyrä on vihdoinkin sulkeutunut.